Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια πως η τεχνολογία έχει καλυτερεύσει τις συνθήκες διαβίωσης, αγγίζοντας κάθε πλευρά τις καθημερινής μας ζωής μέσα στο σπίτι. Νέα υλικά και τεχνολογίες μας κρατάνε ζεστούς το χειμώνα, ψύχουν τα σπίτια μας το καλοκαίρι και προσφέρουν καθαρό τρεχούμενο νερό σε οποία θερμοκρασία θέλουμε.

 

Αυτές οι προσθέσεις στο μοντέρνο σπίτι έχουν γίνει με αργά, σταθερά και ανεπιστρεπτί βήματα. Το πλυντήριο αντικατέστησε το καζάνι με το βραστό νερό, το ηλεκτρικό σίδερο αυτό του κάρβουνου και ο σύγχρονος νιπτήρας τη λεκάνη με το νερό. Τα πλεονεκτήματα ως προς την καθημερινή μας υγιεινή και η ευκολία που αποφεραν αυτές προσθέσεις ήταν τέτοια, που σε καμμία απο αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε γυρίσει σε προηγούμενες συνήθειες. Και όμως υπάρχει ενα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας υγιεινής που έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω χωρίς να το αντιληφθούμε.

 

Πρόκειται για τον τροπο που πλενόμαστε μετά την χρήση της τουαλέτας. Ο μπιντές (η πλύση του επίμαχου σημείου με νερό) είναι μια λύση που μπορεί να βρούμε τις ρίζες της πριν απο εκατοντάδες χρόνια, ανα τον κόσμο.

 

 

Συσκευές σαν και αυτή στην πρώτη φωτογραφία χρησημοποιουσαν οι πλούσιοι στην Αγγλια απο τον δέκατο ένατο αιώνα. Η λεκάνη γεμιζοταν με νερό και ο χρήστης βουτούσε τα οπίσθια του μέσα σε αυτή. 

 

Απο τα μέσα του εικοστού αιώνα, σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα σπίτια της αστικής τάξης εξοπλίζονται με τον μοντέρνο μπιντέ. Στην αρχή ο πίδακας του νερού είναι οριζόντιος αλλά αυτό γρήγορα αλλάζει σε κάθετο πίδακα επίσης γνωστός και ως μπιντές συντριβάνι πετυχαίνοντας καλύτερο καθαρισμό.

 

Προς το τέλος του εικοστού αιώνα, η γεωμετρική αύξηση του πλυθησμου, ανα τον κόσμο, οδηγεί τις τιμές ακινήτων υψηλότερα. Ο κόσμος μετακομίζει απο 'αγροτικά' σπίτια σε διαμερίσματα αστικών κέντρων, το μέγεθος τον οποίον γίνετε συνεχώς μικρότερο. Θύμα της έλλειψης χώρου πέφτει ο μπιντές που αντικαθίσταται, με μεγάλη βοήθεια απο τα μέσα μαζικης ενημέρωσης, απο το χαρτί υγείας. Πολλοί δεν μαθαίνουν ούτε πως λειτουργει ο μπιντες. Εγκατεστημένοι μπιντέδες βρίσκουν άλλες χρήσεις...

 

 

Οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει μπιντέ ξέρουν πως η λέξη "υγεία" στον τίτλο "χαρτί υγείας" είναι οξύμωρο. Χρησιμοποιούμε νερό για να πλύνουμε τα χέρια, τα μαλλιά και το πρόσωπο αλλά μόνο χαρτί στον καθαρισμό μας μετά την χρήση τουαλέτας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γιατρός η μικροβιολόγος για να καταλάβει τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της συνήθειας στην υγεία μας. Επίσης ο κάδος της τουαλέτας μετατρέπεται σε πηγή μολύνσεων μετά απο λίγες χρήσεις.

 

Μια νέα συσκευή υπόσχεται να αλλάξει για πάντα την υγιεινή μας μετά την χρήση της τουαλέτας. Η ομάδα απο το PopoVrisaki σχεδίασε ένα μίνι σύστημα μπιντέ τουαλέτας που μπορεί να συνδεθεί στα περισσότερα Ελληνικά καζανάκια σε λιγότερο απο 5 λεπτά χωρίς καμία γνώση υδραυλικών. Αντικαθιστά τον μπιντέ με το μεγάλο πλεονέκτημα οτι δεν πιάνει χώρο στο μπάνιο μας. Επίσης είναι μια λύση για την αντιμετωπιση αιμορροιδων στο σπιτι.

 

Το σύστημα μπιντέ αποτελείται απο ένα μινι ντούς τηλέφωνο μπιντέ, ένα ανοξείδωτο σταυρό με έλεγχο πίεσης, ανοξείδωτο σπιράλ 120 εκατοστών και βάση στήριξης.

 

μίνι σετ ντους μπιντέ τουαλέτας χειρός - τέλος στο χαρτί υγείας       μίνι σετ μπιντέ τουαλέτας - σταυρός       μίνι σετ μπιντέ σπιράλ τουαλέτας       μίνι σετ μπιντέ τουαλέτας βάση      

 

Η χρήση του είναι πολύ εύκολη, ανοίγοντας τον διακόπτη τρεχούμενο νερό είναι διαθέσιμο στο ντούς χειρός. Πατώντας το κουμπί επάνω στο τηλέφωνο, νερό με πίεση καθαρίζει την επίμαχη περιοχή. Μετα την χρήση μπορούμε να σκουπίσουμε το νερό με λίγο χαρτί υγείας και κλείνουμε τον διακόπτη απο το σταυρό.

 

χρήση σύστημα μπιντέ