Υπάρχουν πολλές δράσεις που μπορούμε να πάρουμε για να βοηθήσουμε στην σωτηρία του πλανήτη. Μία από αυτές είναι και να έχουμε ένα eco-friendly (φιλικό προς το περιβάλλον) μπάνιο.


  Κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη αλλά και τον εαυτό μας χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνεται η άνεση του μπάνιου ή οι χρήσεις του. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πως μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας eco-friendly σε 12 απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα !


Βρείτε ένα ειδικό εργολάβο

  Αν πιστεύετε πως δεν μπορείτε να μετατρέψετε το μπάνιο σας σε eco-friendly ή ότι θα σας χαλάσει πολύ χρόνο τότε μπορείτε να προσλάβετε ένα επαγγελματία για αυτή την δουλειά. Σίγουρα θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο και πολύ πονοκέφαλο αλλά θα στοιχίσει παραπάνω. Φροντίστε να πάρετε την γνώμη πολλών εταιρειών πριν τελικά επιλέξετε μία. Επιπλέον, καλό θα ήταν ο ειδικός που θα προσλάβετε να ταιριάζει με τον χαρακτήρα σας και να τα πηγαίνετε καλά γιατί θα περάσετε πολλά μαζί.


Ξεφορτωθείτε τις κουρτίνες μπάνιου

Κουρτίνες μπάνιου αναλώσιμες για ένα Eco Friendly χώρο


  Οι κλασικές κουρτίνες μπάνιου δεν είναι ανακυκλώσιμες και σίγουρα δεν βοηθάνε τον πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα όταν καίγονται παράγουν κάποιες βλαβερές για το περιβάλλον ουσίες. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι μπορεί να αποδειχθούν τοξικές ακόμα και για τον ίδιο τον άνθρωπο.


  Η καλύτερη επιλογή σου θα ήταν πόρτες μπάνιου. Αντέχουν περισσότερο καιρό, είναι πιο εύκολο να τις καθαρίσεις, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και πάνω από όλα ανακυκλώσιμες.


Εξοικονομήστε χαρτί υγείας


  Ο καλύτερος τρόπος να εξοικονομήσετε χαρτί υγείας είναι να τοποθετήσετε μπιντέ. Ωστόσο, ο μπιντές απαιτεί χρήματα και χώρο. Η καλύτερη εναλλακτική που έχετε είναι το popovrisaki.

  Το popovrisaki τοποθετείται γρήγορα και εύκολα δίπλα από την τουαλέτα και το καλύτερο είναι πως κοστίζει πολύ πολύ λιγότερο από ένα μπιντέ. Έτσι εκτός ότι ξοδεύετε λιγότερα χρήματα, ξοδεύετε και λιγότερο χαρτί υγείας, πολύ λιγότερο... 90% για να είμαστε ακριβείς.


Προτιμήστε ντους από μπάνιο

  Το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να είστε πιο eco-friendly είναι να σταματήσετε τα μπάνια και να αρχίσετε τα γρήγορα ντους. Σύμφωνα με έρευνες ένα 8λεπτο ντους σπαταλάει 62 λίτρα νερό ενώ ένα μπάνιο σπαταλάει 80 λίτρα νερό. Τώρα που το λέμε 8 λεπτά για ένα ντους δεν είναι και λίγα επομένως έχετε χρόνο να το απολαύσετε.


Χρησιμοποιήστε eco-friendly υλικά

  Όταν κάνετε μία ανακαίνιση στο μπάνιο τότε σκεφτείτε αυτά που αγοράζετε να είναι φτιαγμένα από φυσικά και οργανικά υλικά. Τέτοιου είδους υλικά δεν περιέχουν βλαβερά χημικά και είναι πολύ εύκολο να ανακυκλωθούν αργότερα.

Πολλές φορές τα φυσικά, οργανικά υλικά θα είναι πιο όμορφα και θα διακοσμούν το μπάνιο σας, οπότε είναι και θέμα αισθητικής εκτός από υγιεινής. 


Μάθετε περισσότερα για τα φυσικά καθαριστικά εδώ.


Μην αγνοείτε τις διαρροές

Διαροές μπάνιου: Μην τις αγνοείτε!


  Το γνωρίζατε πως η Αμερική και μόνο, σπαταλάει 3.7 δισεκατομμύρια λίτρα νερό το χρόνο σε διαρροές ; Φανταστείτε πόσα χαλάει όλος ο κόσμος μαζί ! Εκτός ότι πολλές φορές είναι ακριβό να φτιάξετε μία διαρροή αν έχει προχωρήσει πολύ, κάνετε κακό και στο περιβάλλον ξοδεύοντας όλα αυτά τα λίτρα νερού. Επομένως... Μην αγνοείτε τις διαρροές του μπάνιου !


Εξαερισμός

  Ένας αποτελεσματικός εξαερισμός είναι απολύτως απαραίτητος για ένα eco-friendly μπάνιο. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη το περιβάλλον και ας δούμε τι κάνει ένας κακός εξαερισμός σε εμάς. Με ένα κακό εξαερισμό θα μαζεύονται πολλοί υδρατμοί και ως αποτέλεσμα το μπάνιο σας μπορεί να γεμίσει μούχλα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως το να εισπνέετε μούχλα είναι πολύ βλαβερό

για την υγεία.

  Εκτός από αυτό οι υδρατμοί χαλάνε το χρώμα του μπάνιου αλλά και τα πλακάκια. Άρα καλύτερα να τοποθετήσετε ένα εξελιγμένο εξαερισμό παρά να πληρώνετε αργότερα για βάψιμο.


Στεγνώστε τις πετσέτες με eco-friendly τρόπο

Στεγνωτήριο , αποφύγετε το στεγνωτήριο και στεγνώστε τα ρούχα σας με Eco  Friendly τρόπο στον ήλιο


Σε ποιόν δεν αρέσουν οι πολυτελής, ζεστές πετσέτες κατευθείαν από το στεγνωτήριο ; Σίγουρα όχι στον πλανήτη...


  Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε το στεγνωτήριο για τις πετσέτες σας και απλά να τις απλώνετε για να στεγνώσουν με τον φυσικό, eco-friendly τρόπο. Έτσι οι πετσέτες στεγνώνουν καλύτερα και αποβάλλονται οποιαδήποτε μικρόβια.


Ανανεώστε το καζανάκι

Το καζανάκι χρησιμοποιεί περίπου το 27% από όλο το νερό που σπαταλάει ένα σπίτι, περισσότερο και από το πλυντήριο και από το ντους.

  Αντικαθιστώντας την τουαλέτα σας με μία low-flow τουαλέτα εξοικονομείτε 5.000 λίτρα νερού κατά μέσο όρο. Ψάξτε για τουαλέτες με το ταμπελάκι “υψηλή αποτελεσματικότητα” γιατί αυτές είναι που θα σπαταλήσουν το λιγότερο νερό και θα σας εξοικονομήσουν τα περισσότερα χρήματα.


Κλείστε την βρύση


Εξοικονόμιση νερού: Κλείνετε την βρύση καλά όποτε την χρησιμοποιείται

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπαταλάτε νερό όταν δεν το χρειάζεστε. Αν θέλετε να είστε περισσότερο eco-friendly τότε κλείστε την βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν κάνετε μπάνιο και ανοίξτε την μόνο όταν πρέπει να ξεπλυθείτε.

Αν κλείνετε την βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 30 λίτρα νερό την ημέρα, δηλαδή γύρω στα 11.000 λίτρα το χρόνο.


Ανακυκλώσιμα καθαριστικά προϊόντα

  Όπως ακριβώς αγοράζετε και άλλα ανακυκλώσιμα προϊόντα θα μπορούσατε να αγοράζετε και ανακυκλώσιμα καθαριστικά για το μπάνιο σας. Δηλαδή αγοράστε αυτά που τα μπουκάλια τους μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν.

  Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή μπορείτε επίσης να απαλλαγείτε από τα βαριά χημικά που περιέχουν τα μη-ανακυκλώσιμα καθαριστικά. Αν θέλετε να είστε πλήρως eco-friendly τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καθαριστικά με ξύδι και χυμό λεμονιού. Είναι επίσης αποτελεσματικά και με λίγο τρίψιμο καθαρίζουν τα πάντα.


LED αντί για λάμπες

Led Ταινίες- Φώτα για ένα Eco-Friendly Μπάνιο

  Για να εξοικονομήσετε και ρεύμα μπορείτε να αντικαταστήσετε όλες τις κανονικές λάμπες με LEDs. Τα φώτα LED ξοδεύουν πολύ λιγότερο ρεύμα και εκτός από αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.

Τα LED είναι πιο αποτελεσματικά γιατί μετατρέπουν όλη την ενέργεια σε φως και όχι σε θερμότητα όπως κάνουν οι κανονικές λάμπες.


Ακολουθώντας τις παραπάνω τεχνικές μπορείτε να μετατρέψετε το παρόν μπάνιο σας σε ένα eco- friendly, μοντέρνο και υγιεινό μπάνιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνετε αλλά υπάρχουν πολλοί για να το επιχειρήσετε.