Είναι αλήθεια ότι όλοι έχουμε αιμορροΐδες, αλλά μόνο περίπου το 30% θα εμφανίσει στη ζωή του μία σχετική κρίση. Σύμφωνα με τα στατιστικά, το πρόβλημα στις αιμορροΐδες ή φλεγμονές στον πρωκτό εμφανίζεται κατά 50% μέχρι την ηλικία των 50 ετών ανά περιόδους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία, στην εγκυμοσύνη, στην καθιστική ζωή, αλλά και στη διατροφή που είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα φυτικών ινών.

Η σωστή διατροφή για το πρόβλημα που προκαλούν οι αιμορροΐδες είναι κατάλληλη και προληπτικά, αλλά και κατά τη διάρκεια της έξαρσης του προβλήματος. Είναι απαραίτητο να ακολουθείται, γιατί υπάρχει κίνδυνος αναιμίας από την απώλεια αίματος. Ο σίδηρος και οι πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στην ελαστικότητα και τη δύναμη των φλεβών. Ταυτόχρονα, η λειτουργία του εντέρου καθίσταται λιγότερο επώδυνη.

Ο παρακάτω κατάλογος διατροφής συνιστά τι να προτιμάτε και τι ν’ αποφεύγετε όσο μπορείτε στο διαιτολόγιό σας, για να μειωθεί το πρόβλημα και να έχετε ευκολότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας:

 

Τα Δημητρικα ολικης αλεσης βοηθούν στην προληψη των αιμορροιδων

 

Δημητριακά ολικής άλεσης

Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, κριθάρι και αντίστοιχα βρώμη, κινόα, λιναρόσπορο και σιτάρι. Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το άσπρο αλεύρι και το άσπρο ψωμί, τα δημητριακά ολικής άλεσης παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, γιατί περιέχουν ολόκληρο το θρεπτικό μέρος του καρπού του σιταριού. Οι ιατροί συνιστούν απαραίτητα μία ποσότητα των 14 γραμμαρίων τουλάχιστον σε φυτικές ίνες σε κάθε διατροφή των 1000 θερμίδων.

 

Φρούτα και λαχανικα για τις βιταμίνες και την υγεία του εντέρου

 

Φρούτα και λαχανικά

Μία διατροφή πλούσια στις θρεπτικές ουσίες φρούτων και λαχανικών επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία του εντέρου απομακρύνοντας κάθε κίνδυνο δυσκοιλιότητας και πόνου. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που «φουσκώνουν» και μαλακώνουν τα κόπρανα και επιτρέπουν ευκολία στην κίνηση στο έντερο. Ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε βιταμίνες, οι οποίες δυναμώνουν τις φλέβες. Προτιμήστε φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, αβοκάντο και μούρα και λαχανικά όπως αγκινάρες, αρακά, μπρόκολο, ελιές, ντομάτες, αγγούρι, καρότα τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, τα φασόλια και οι κολοκύθες χειμώνα. Μάλιστα, ως επιδόρπιο μπορείτε να προτιμήσετε ξηρά φρούτα, όπως σμέουρα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και μανταρίνια.

 

Όταν υπαρχει πρόβλημα με αιμορροιδες καλο ειναι να λαμβάνονται πολλά υγρά

 

Υγρά

Βασικά στη διατροφή κατά των προβλημάτων που προκαλούνται από τις αιμορροΐδες είναι τα υγρά. Εντάξτε το νερό στην καθημερινότητά σας. Ξεκινήστε ίσως από ένα μεγάλο ποτήρι νερό σε κάθε γεύμα ή έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι του ενός λίτρου που θα το γεμίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και θα το καταναλώνετε. Φυσικά προτιμήστε και άλλες υγρά ροφήματα όπως το γάλα, διάφορα αφεψήματα και σούπες. Αποφύγετε το τσάι και τον καφέ, το αλκοόλ και ειδικά η μπύρα, που αυξάνουν την πίεση στις φλέβες και επιδεινώνουν το πρόβλημα, καθώς και τους χυμούς φρούτων που περιέχουν λιγότερη ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα.

 

Προσεκτική επιλογή κρέατος στην έξαρση των αιμορροίδων

 

Κρέας ή ψάρι

Η αλήθεια είναι ότι το κρέας δεν είναι από τις καλύτερες επιλογές για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά είναι από τα βασικότερα κομμάτια της διατροφής μας παρέχοντας θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό και ειδικότερα σίδηρο στο αίμα. Ίσως περισσότερο να εστιάσουμε στο ψήσιμο, επιλέγοντας κοτόπουλο, γαλοπούλα ή κόκκινο κρέας, που είναι από τα πιο μαλακά και θρεπτικά κρέατα. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το ψάρι με χαμηλά λιπαρά, όπως σολομό, τόνο, γαρίδες και σαρδέλες.

 

Πρωτεινή από γαλακτοκομικά για την πρόληψη αιμορροίδων

 

Γαλακτοκομικά

Το γάλα, το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλο είναι από τις πιο καλές πρωτεΐνούχες τροφές που θα επιτρέψουν στον οργανισμό και στο έντερό σας να λειτουργούν με ενέργεια και δύναμη, καθώς περιέχουν προβιοτικά. Προτιμήστε τα και ως επιδόρπια, συνδυάζοντάς τα με φρούτα για μια πιο πλούσια διατροφή. Προσπαθήστε να αποφύγετε το τυρί, καθώς είναι ημι-επεξεργασμένο και δε βοηθά στη καλή χώνεψη, όπως και το παγωμένο γιαούρτι στα μαγαζιά, που είναι γεμάτο ζάχαρη.

 

Προτιμήστε μυρωδικά και όχι μπαχαρικά, αν πάσχετε από αιμορροίδες

 

Μυρωδικά

Για μικρότερους ερεθισμούς του εντέρου, προτιμήστε φρέσκα μυρωδικά, όπως δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό, καυκαλήθρες και μυρώνια, που όπως γνωρίζουμε δίνουν και πολύ όμορφο άρωμα στο γεύμα μας. Αντικαταστήστε τα μπαχαρικά σας, τα οποία σχεδόν πάντα είναι πικάντικα και καυτερά, με μυρωδικά. Όσον αφορά στο σκόρδο, ίσως να το προτιμήσετε περισσότερο ως ένα διαφορετικό θεραπευτικό μέσο: Μια μικρή ποσότητα σκόρδου πάνω στην πάσχουσα περιοχή, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ένα μικρό κάψιμο, αλλά είναι για καλό. Το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αφού το αφήσετε για δύο λεπτά, μπορείτε να πλυθείτε. Δοκιμάστε το popovrisaki (πωποβρυσάκι), για μια πιο άμεση λύση και ανακούφιση στη φλεγμονή που έχει προκληθεί.

 

Αποφύγετε το γρήγορο φαγητό καθώς επιδεινώνει το πρόβλημα των αιμορροίδων

 

Γρήγορο φαγητό και σνακ

Αυτή η κατηγορία γευμάτων είναι σημαντικό να αποφεύγεται αυστηρά. Το γρήγορο φαγητό και τα διάφορα γλυκά ή αλμυρά σνακ, παρότι γευστικά, προσφέρουν κενές θερμίδες και δυσκολεύουν πολύ την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού και ζάχαρης, όπως τα πατατάκια, το παγωτό, πίτσες και χοτ ντογκ με αλλαντικά, περιέχουν πολλά συντηρητικά που προκαλούν πόνο πολύ συχνά στα άτομα με αιμορροΐδες. Υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές για διαλέξετε όταν είστε με παρέα, όταν γιορτάζετε ή όταν βλέπετε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σίγουρα, αν μαγειρέψετε ένα γρήγορο φαγητό στο σπίτι σας προσέχοντας τις επιλογές στα υλικά, θα είναι πιο γευστικό, πιο υγιεινό και πιο... διασκεδαστικό!

 

Άλλα τρόφιμα

Απορρίψτε από τη διατροφή σας κατεψυγμένα φαγητά, όπως τυροπιτάκια και προτηγανισμένες πατάτες, λιπαρά φαγητά, όπως ψητά κρέατα και hamburgers, πικάντικα φαγητά, όπως κινέζικη και μεξικάνικη κουζίνα, και καπνιστά φαγητά, όπως τα αλλαντικά. Αυτές οι τροφές επιβαρύνουν περισσότερο το έντερο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, αλάτι και μπαχαρικά. Προτιμήστε ωμές τροφές που εσείς θα μαγειρέψετε, προκειμένου να έχετε τον έλεγχο στο τι τρώτε.