Ας το παραδεχτούμε... Σε κανέναν δεν αρέσει να καθαρίζει το μπάνιο του ! Για τους περισσότερους η καθαριότητα του μπάνιου θεωρείται αγγαρεία με άλφα κεφαλαίο. Αλλά όσο και αν δεν μας αρέσει, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πόσο απαραίτητη είναι αυτή για την υγεία μας.

 

  Υπάρχει και η φράση “ Αν θες να ξέρεις πόσο καθαρός είναι κάποιος, απλά δες πόσο καθαρό είναι το μπάνιο του “ . Μπορεί να μην ισχύει πάντα, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που βρίσκεται ένα μπάνιο μπορεί να δείξει σε γενικές γραμμές αν κάποιος είναι καθαρός ή όχι.

 

Στο παρακάτω άρθρο θα αναφέρουμε διάφορα Tips για το μπάνιο αλλά ας αρχίσουμε με τα βασικά...


Πόσο συχνά να καθαρίζω το μπάνιο;

Ένα μπάνιο πρέπει πάντα να είναι καθαρό όχι για λόγους αισθητικής αλλά κυρίως για λόγους υγιεινής. Πως όμως μπορεί ένα βρώμικο μπάνιο να επηρεάσει την υγεία μας;

  • Αναπνοή : Όταν αναπνέουμε σε ένα μπάνιο που δεν έχει καθαριστεί για καιρό, τότε εισπνέουμε μούχλα, σκόνη και πολλά άλλα βλαβερά μικρόβια. Φυσικά αυτό δεν είναι υγιεινό για κανέναν αλλά απαιτούμενη είναι η προσοχή των ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα ( άσθμα ) διότι για αυτούς μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
  • Μικροοργανισμοί, βακτήρια και παθογόνα : Όλα αυτά μπορούν να επιβιώσουν στο μπάνιο για πάνω από μια εβδομάδα. Για να διατηρούμε το μπάνιο μας καθαρό από τέτοιους οργανισμούς πρέπει να το καθαρίζουμε τακτικά. Αυτό σημαίνει να καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες, ιδιαιτέρως της λεκάνης, του νιπτήρα και της μπανιέρας / ντουζιέρας καθώς και όλα τα χερούλια και πόμολα.
Οι πιο γνωστές ασθένειες που μπορεί να κολλήσουμε από το μπάνιο είναι οι μύκητες και άλλες ασθένειες του στομάχου.
Τώρα που είδαμε πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε το μπάνιο μας, ας δούμε πως μπορούμε να το διατηρήσουμε καθαρό.

Προϊόντα για την καθαριότητα του μπάνιου:

Θα χρειαστείτε:
• Αντιβακτηριακά μαντηλάκια
• Μαγειρική σόδα
• Λευκό ξίδι
• Απλό καθαριστικό μπάνιου
• Χλωρίνη- Ισχυρά καθαριστικά μπάνιου
• Υγρή ελαφρόπετρα ( προαιρετικό )


Πως να περιορίσω τα μικρόβια στο μπάνιο;

Είναι πολύ λογικό να μην θέλουμε εστίες μόλυνσης και μικροβίων στο μπάνιο μας. Μία από τις χειρότερες εστίες μόλυνσης είναι ο κάδος. Πιστέψτε με το μπάνιο σας θα ήταν πολύ πιο καθαρό χωρίς αυτόν αλλά... τον χρειαζόμαστε. Ή μήπως όχι ;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν εναλλακτικές και η καλύτερη από αυτές είναι το popovrisaki. Με το popovrisaki δεν θα χρειάζεστε χαρτί υγείας, θα εξοικονομείτε μέχρι και 90% !

Πλέον όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν popovrisaki για την ευκολία της χρήσης αλλά και της τοποθέτησής του. Με το popovrisaki θα μπορείτε απλά και γρήγορα να πλένετε την περιοχή και να αποφεύγετε τη χρήση χαρτιού υγείας.

Αγοράστε το δικό σας εδώ.


Ποποβευσάκι: Υγιεινή Μπάνιου και Απομάκρυνση των μικροβίων



Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα μέρη που χρειάζεται να καθαρίζετε καλά στο μπάνιο σας:

Καθαρός νιπτήρας

Καθαριότητα νιπτήρα: Πως καθαρίζω τον Νιπτήρα και τα άλατα;

  Το γνωρίζατε πως ο σωλήνας ( σιφόνι ) του νιπτήρα είναι το πιο βρώμικο μέρος του μπάνιου; Ναι, είναι πιο βρώμικο και από την ίδια την τουαλέτα! Για να μην αναφέρω το χερούλι του νιπτήρα, το οποίο ακουμπάμε αφού χρησιμοποιήσαμε την τουαλέτα και πριν καν πλύνουμε τα χέρια μας.

  Αν θέλετε να αποφύγετε τα βαριά χημικά( ακουαφόρτε, κ.α.) για τον καθαρισμό του νιπτήρα τότε έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε φυσικά καθαριστικά μπάνιου. Φυσικά καθαριστικά είναι η μαγειρική σόδα, το λευκό ξύδι κ.α. Για να καθαρίσετε τον νιπτήρα με σόδα ή λευκό ξίδι μπορείτε να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:
1.Ρίξτε μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι στον σωλήνα καθώς και σε όλο το νιπτήρα.
2.Μετά ξεπλύνετε με καυτό νερό και... έτοιμο.
Όσον αφορά το χερούλι, καθαρίστε το με αντιβακτηριακά μαντηλάκια γιατί εξαφανίζουν τελείως τα μικρόβια. 
  Αν από την άλλη επιθυμείτε κάτι περισσότερο αποτελεσματικό μπορείτε να προτιμήσετε καθαρισμό νιπτήρα με ακουαφόρτε. Το ακουαφόρτε είναι βαρύ χημικό και συνεπώς τρομερά αποτελεσματικό, θα καθαρίσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ ! 
Μάθετε περισσότερα για τα φυσικά καθαριστικά εδώ.


Καθαρή τουαλέτα

Καθαριότητα τουαλέτας: Πως καθαρίζω την Λεκάνη και το Καζανάκι;
  Αν δούμε κάτω από μικροσκόπιο τι γίνεται όταν πατάμε το καζανάκι τότε θα εκπληκτούμε. Είναι σαν φεστιβαλ με πυροτεχνήματα, αλλά αντί για πυροτεχνήματα έχουμε μικρόβια. Ακόμα και όταν πατάμε το καζανάκι πολλά βακτήρια παραμένουν στη λεκάνη και πολλά άλλα εκτοξεύονται σε όλο το μπάνιο μολύνοντας επιφάνειες, χερούλια και άλλα είδη υγιεινής. 
  Το καθαριστικό για καζανάκι, λοιπόν, είναι ένα: Ξίδι! Έρευνες απέδειξαν ότι η προσφορά του είναι αισθητά μεγαλύτερη σε σχέση με τα ισχυρά καθαριστικά τουαλέτας που χρησιμοποιούνται συνήθως για το καζανάκι και την λεκάνη. 
Επιπλέον, το ξίδι μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά και το πουρί της τουαλέτας, είτε αυτό βρίσκεται στον πάτο είτε στο χείλος της τουαλέτας.

Πως να καθαρίσω την λεκάνη της τουαλέτας;

  Για να καθαρίσουμε την λεκάνη της τουαλέτας, ρίχνουμε μαγειρική σόδα στη λεκάνη, περιμένουμε μερικά λεπτά, τρίβουμε και πατάμε το καζανάκι. Σε περίπτωση που η τουαλέτα δεν είναι απολύτως καθαρή μετά από τη μαγειρική σόδα, χρησιμοποιούμε υγρή ελαφρόπετρα η οποία είναι αρκετά τραχιά για να καθαρίσει τα πάντα αλλά και για να μην χαλάσει την λεκάνη.


Καθαρό τηλέφωνο ντους


Πως να καθαρίσω το τηλέφωνο του Ντους;

  Το τηλέφωνο ή αλλιώς κεφάλι του ντους μπορεί να στεγάσει χιλιάδες μικρόβια και επίμονα άλατα και όταν το ανοίγετε, αυτά τα χιλιάδες μικρόβια στέλνονται απευθείας στους πνεύμονές σας. Για να το καθαρίσετε, γεμίστε με λευκό ξύδι μια πλαστική σακούλα ( αρκετό για να χωράει ολόκληρο το κεφάλι ) και βυθίστε το μέσα. Δέστε την σακούλα και αφήστε την όλη την νύχτα. Το πρωί απλά βγάλτε το από τη σακούλα, ξεπλύντε το με νερό και είναι έτοιμο.
  Πρέπει να καθαρίσω την μπαταρία του μπάνιου; Φυσικά και πρέπει! Με ένα καθαρό και στεγνό πανί όσο συχνότερα ευκαιρείτε θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στην αντοχή του στον χρόνο. Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη και ισχυρά καθαριστικά.


Καθαρά πλακάκια

Πως καθαρίζω τα πλακάκια; Καθαριότητα Μπάνιου Τιπς

 Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις κάθε νοικοκυράς είναι: Πως να καθαρίσω τα πλακάκια; Η απάντηση είναι εδώ! Καθαρίστε πλακάκια  με ένα απλό καθαριστικό μπάνιου ή  χρησιμοποιήστε ένα φυσικό γυαλιστικό για τα πλακάκια όπως είναι το ξίδι και η μαγειρική σόδα . Μετά ανοίξτε το καυτό νερό και ρίξτε πάντου. Κάντε το μέχρι να γεμίσει το μπάνιο με υδρατμούς (περίπου 5 λεπτά). Κλείστε την πόρτα και αφήστε τους υδρατμούς να αναμειχθούν με το καθαριστικό για περίπου 20 λεπτά. Μετά περάστε όλες τις επιφάνειες με μία καθαρή πετσέτα και απολαύστε ένα γυαλιστερό μπάνιο.

 Για να καθαρίσετε τα πλακάκια από άλατα μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες : 
  • Συμμαζέψτε το πάτωμα του μπάνιου από την ακαταστασία
  • Γεμίστε ένα κουβά με καθαριστικό μπάνιου
  • Βουτήξτε την σφουγγαρίστρα στον κουβά και σφουγγαρίστε το πάτωμα
  • Περιμένετε 5 λεπτάΓυαλίστε τα πλακάκια με ένα πανί
Και είστε έτοιμοι !


Καθαρές κουρτίνες ή πόρτες μπάνιου

  Όταν κάνετε μπάνιο πολλά από τα μικρόβια που υπάρχουν στο σώμα σας πετάγονται και παραμένουν στις κουρτίνες / πόρτες. Για να καθαρίσετε τις κουρτίνες σας στο πλυντήριο απλά βάλτε τις με μία παλιά πετσέτα. Οι πετσέτες θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση της μούχλας από τις κουρτίνες. 
 
  Αν θέλετε να καθαρίσετε τις κιτρινίλες της κουρτίνας τότε να τι πρέπει να κάνετε : Φτιάξτε ένα μείγμα με απορρυπαντικό πιάτων και μαγειρική σόδα. Βάλτε αυτό το μείγμα σε όλα τα σημεία της κουρτίνας που θέλετε να καθαρίσετε και τρίψτε με την βούρτσα. Χωρίς να το ξεβγάλετε, βάλτε την κουρτίνα στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς και περιμένετε για να δείτε τα αποτελέσματα.
  
  Για τις πόρτες, κάντε μια πάστα προσθέτοντας μερικές σταγόνες απεσταγμένου λευκού ξυδιού σε ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας και απλώστε το απευθείας στην πόρτα. Αφήστε το να καθίσει για μια ώρα και μετά τρίψτε με ένα πανί . Ξεπλύνετε και στεγνώστε το.

 
Σωστός καθαρισμός πετσετών

Καθαριότητα πετσέτας: Πως να καθαρίσω καλά τις πετσέτες του Μπάνιου;

  Οι πετσέτες χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολλά άτομα και αποθηκεύουν υγρασία, οπότε είναι πολύ σημαντικό να τις πλένουμε. Πλύντε με χλωρίνη τις πετσέτες σας ή απλά βάλτε τις στο πλυντήριο στην ρύθμιση  ̈απολύμανση “. Για να έχετε πάντα αφράτες πετσέτες, φροντίστε να μην βάζετε πολύ απορρυπαντικό όταν τις πλένετε.


Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να καθαρίζετε τέλεια το μπάνιο σας. Και πάντα να θυμάστε πως η καθαριότητα του μπάνιου σας είναι τόσο σημαντική που η ίδια σας η υγεία εξαρτάται από αυτό.