Όλοι λίγο-πολύ έχουμε αντιμετωπίσει την δυσάρεστη κατάσταση βουλωμένης λεκάνης τουαλέτας ή βουλωμενη αποχετευση τουαλετας. Το βούλωμα μπορεί να προέρχεται από διάφορους λόγους, τους οποίους θα δούμε παρακάτω, αλλά δεν παύει να είναι κάτι που θα συμβεί στα περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα. Καλό θα είναι να ξέρουμε πως την ξεβουλωνουμε μόνοι μας έτσι ώστε να αποφύγουμε τα έξοδα για υδραυλικό αλλά και την άβολη κατάσταση στην οποία είμαστε όταν δεν έχουμε πρόσβαση στην τουαλέτα μας.
Βουλωμένη Λεκάνη Τουαλέτας - Λύση
Ξεβούλωμα Τουαλέτας με Βεντούζα
Ίσως είναι ένας από τους πιο συνηθισμένες μεθόδους για την απόφραξη τουαλέτας καθώς είναι πολύ αποτελεσματικός, οικονομικός και η βεντούζα είναι ένα απο τα απαραίτητα αξεσουάρ μπάνιου. Mία βεντούζα απόφραξης κοστίζει λιγότερο από 5 ευρώ και είναι ικανή να ξεβουλώσει ένα μεγάλο ποσοστό των αποφράξεων. Λειτουργεί δημιουργώντας πίεση από τον αέρα που βρίσκεται μέσα στην βεντούζα, ο οποίος διοχετεύεται μέσα στις σωληνώσεις και πιέζει οποιαδήποτε αντικείμενα έχουν κολλήσει σε αυτές. Με πέντε έως δέκα επαναλήψεις η βεντούζα μπορεί να ξεβουλώσει την λεκάνη της τουαλέτας, μπορείτε να προμηθευτείτε βεντουζα απόφραξης σε όλα τα σούπερ μάρκετ και προτείνουμε την απολύμανση με οινόπνευμα μετά τη χρήση έτσι ώστε να αποφευχθούν βακτηριδιακές μολύνσεις.
Ξεβούλωμα Τουαλέτας με Καυτό Νερό
Επίσης ένας πάρα πολύ γνωστός τρόπος για το ξεβούλωμα λεκάνης τουαλέτας είναι το καυτό νερό. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο η χρήση της βεντούζας αλλά μπορεί να ξεμπλοκάρει μικρές αποφράξεις. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 3 με 5 λίτρα νερό το βράζουμε μέχρι να δούμε ατμούς που σημαίνει το νερό είναι κοντά στους 100 βαθμούς. Είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε την κατσαρόλα να κρυώσει 2 με 3 λεπτά έτσι η θερμοκρασία του νερού να πέσει στους 70 με 80 βαθμούς. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι το πολύ καυτό νερό μπορεί να βλάψει πλαστικούς σωλήνες, ιδιαίτερα αυτούς παλαιότερης κατασκευής. Ρίχνουμε το νερό μέσα στη λεκάνη και περιμένουμε για λίγα λεπτά έως ότου μαλακώσουν (ιδιαίτερα το χειμώνα) πιθανά αντικείμενα όπως μωρομάντηλα που είναι μέσα στις σωληνώσεις.
Ξεβούλωμα Τουαλέτας με Απορρυπαντικό
Σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να πετύχουμε ξεβούλωμα τουαλέτας με απορρυπαντικό για τα πιάτα. Όσο και να φαντάζει περίεργο είναι εφικτό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν η απόφραξη είναι τοπική και από μαλακά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα μωρομάντηλα. Αδειάζουμε περίπου μισό μπουκάλι απορρυπαντικό μέσα στη λεκάνη σε συνδυασμό με ζεστό νερό (όπως παραπάνω) και το αφήνουμε για μερικά λεπτά έτσι ώστε να εισχωρήσει μεταξύ αντικειμένων και σωληνώσεων και να τα βοηθήσει να γλιστρήσουν.
Ξεβούλωμα Τουαλέτας με Σύρμα
Ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε σκληρό σύρμα για την απόφραξη της λεκάνης . Αυτός είναι αρκετά αποτελεσματικός ιδιαίτερα όταν η απόφραξη προέρχεται από μίκρο αντικείμενα που έχουν πέσει κατά λάθος στη λεκάνη και δεν είναι μαλακά, όπως για παράδειγμα διάφορα πλαστικά περιτυλίγματα κτλ. Το σύρμα πάνω στο οποίο απλώνονται τα ρούχα είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά αλλά στην περίπτωση που δεν έχουμε τέτοιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια συρμάτινη κρεμάστρα, αφού την κόψουμε και την ισιώσουμε με μία πένσα. Πιέζουμε το σύρμα στη λεκάνη, κουνώντας το δεξιά και αριστερά μέχρι να βρούμε το σημείο της απόφραξης.
Ξεβούλωμα Τουαλέτας Προϊόντα (Οξέα)
Υπάρχουν πολλά προϊόντα του εμπορίου αλλά και αυτά που έχουμε στο σπίτι μας τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την απόφραξη της τουαλέτας. Το κοινό που έχουν αυτά τα προϊόντα είναι ότι περιέχουν οξέα τα οποία βοηθούν στη διάσπαση μη υδατοδιάλυτων αντικειμένων. Για παράδειγμα μπορούμε να καταφέρουμε την απόφραξη λεκάνης με μαγειρική σόδα και ξύδι, ρίχνουμε στη λεκάνη 150 με 200 γραμμάρια σόδας και περίπου άλλο τόσο ξύδι. Τα αφήνουμε να δράσουν για 15 έως 20 λεπτά και ρίχνουμε μία κατσαρόλα με 3 έως 5 λίτρα καυτό νερό όπως παραπάνω. Tέλος υπάρχουν και τα προϊόντα του εμπορίου όπως το γνωστό TUBOFLO τα οποία λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Ξεβούλωμα Τουαλέτας με Μεμβράνη Τροφίμων και Aυτοκόλλητη Tαινία
Αυτός είναι ένας από τους πιο πρωτότυπους και έξυπνους τρόπους για το ξεβούλωμα της λεκάνης αλλά χρειάζεται να έχετε πολύ εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνετε. Yπάρχουν εκατοντάδες βιντεάκια στο youtube στα οποία μπορούμε να δούμε ακριβώς πώς γίνεται. Σαν πρώτο βήμα σηκώνουμε το καπάκι, μετά καλύπτουμε τη λεκάνη με μεμβράνη τροφίμων (cling film) την οποία κολλούμε στα άκρα προσεκτικά με αυτοκόλλητη ταινία δημιουργώντας έτσι ένα στεγανό καπάκι στη λεκάνη από το οποίο δεν μπορεί να φύγει νερό. Ακόμα και αν είναι βουλωμένη η λεκάνη μας τραβάμε το καζανάκι, καθώς το νερό ανεβαίνει και πιέζει τη μεμβράνη τροφίμων προς τα επάνω, χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να πιέσουμε τη μεμβράνη προς τα κάτω. Αυτό λειτουργεί ως μία τεράστια βεντούζα ασκώντας πάρα πολύ μεγάλη πίεση σε οτιδήποτε έχει κολλήσει στις σωληνώσεις.
Προτού δούμε όλες τις αιτίες που οδηγούν στο βούλωμα της λεκάνης τουαλέτας, θα θέλαμε να αναφέρουμε έναν απο τους καλύτερους τρόπους για αποφυγή βουλώματος της τουαλέτας το Popovrisaki. Το Popovrisaki είναι ένα σύστημα μπιντέ το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα ελληνικά μπάνια μέσα σε 5 λεπτά χωρίς την ανάγκη για υδραυλικό. Ετσι μπορείτε να μειώσετε έως και 90% τη χρήση χαρτιού υγείας ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες για βουλωμένη λεκάνη τουαλέτας. Επίσης η χρήση μπιντέ αποτελεί ίσως την πιο φυσική θεραπεία για αιμορροίδες
Βουλωμένη Λεκάνη Τουαλέτας - Αιτίες
Ρίψη Αντικειμένων
Όπως αναφέραμε και παραπάνω υπάρχουν διάφορες αιτίες οι οποίες οδηγούν στο βούλωμα της τουαλέτας οι οποίοι μπορούν να διαφέρουν αν μένετε σε πολυκατοικία ή σε μονοκατοικία. Ένας από τους πιο συνήθεις λόγους που οδηγούν στο βούλωμα της τουαλέτας είναι η ρίψη αντικειμένων τα οποία δεν είναι υδατο-διασπώμενα. Για παράδειγμα αντικείμενα όπως χαμηλότερης ποιότητας χαρτί υγείας, σερβιέτες, χρησιμοποιημένες πάνες αλλά και μωρομάντηλα δεν μπορούν να διασπαστούν από το νερό. Αυτό έχει αποτέλεσμα να συσσωρεύονται μέσα στις σωλήνες έως ότου αυτές αποφράξουν. Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι συνήθως χρειάζεται παραπάνω από ένα αντικείμενο για να αποφράξει η τουαλέτα και ο λόγος που πέφτει παραπάνω από ένα αντικείμενο έχει να κάνει με το ότι οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσμα έχοντας ρίξει μία φορά κάτι που δεν είναι υδατο-διαλυτό. Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, η λεκάνη δεν πρόκειται να βουλώσει ρίχνοντας μέσα ένα μωρομάντηλο. Ένα μωρομάντηλο μπορεί να φαίνεται ότι έφυγε αφού τραβήξαμε το καζανάκι αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχει παραμείνει σε κάποια από τις γωνίες των σωλήνων που οδηγούν στην αποχέτευση. Έτσι πιστεύοντας ότι τα μωρομάντηλα απορροφούνται σωστά, ο χρήστης συνεχίζει να ρίχνει παρόμοια αντικείμενα μέσα στη λεκάνη εως ότου αυτά φράζουν τελείως κάποιο σημείο στις σωληνώσεις.
Σωληνώσεις
Ένας άλλος λόγος για την απόφραξη είναι η κακή ποιότητα και λάθος τοποθέτηση σωληνώσεων. Αυτό το συναντάμε συνήθως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σε πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί στη δεκαετία του 70-80. Αυτή ήταν μια περίοδος μεγάλης εξάρσης στον οικοδομικό κλάδο που δυστυχώς οδήγησε και σε κατασκευές χαμηλότερης ποιότητας. Δεν είναι σπάνιο να δούμε πολύ μικρές, σε διάμετρο, σωλήνες εγκατεστημένες σε πολυκατοικίες με πάρα πολλά διαμερίσματα. Όπως επίσης δεν παύουν και οι περιπτώσεις όπου οι σωλήνες έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο που αναπόφευκτα σχηματίζονται γωνίες πολύ οξύτερες από αυτές που θα έπρεπε και συνεπώς δημιουργούν σημεία hotspot για αποφράξεις.
Κεντρική Αποχέτευση
Τέλος ένας σπανιότερος παράγοντας είναι αυτός της κεντρικής αποχέτευσης η οποία μπορεί να βουλώσει σε περιπτώσεις μεγάλης βροχοπτώσης. Μέχρι πριν δύο δεκαετίες όλα τα σπίτια και διαμερίσματα είχαν το δικό τους βόθρο, το οποίο έχει τα δικά του προβλήματα, έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να πάψει η χρήση του βόθρου και να συνδεθούν όλα τα κτίρια σε μία κεντρική δημοτική αποχέτευση στην οποία περνούν και τα νερά της βροχής. Σε περιπτώσεις λοιπόν που έχουμε δυνατές βροχοπτώσεις ή ακόμα και πλημμύρες μπορεί το κομμάτι σωληνώσεων στο οποίο το δικό μας κτίριο ενώνεται με την κεντρική αποχέτευση να μπλοκαριστεί από κλαδιά και λάσπες το οποίο έχει σαν συνέπεια την απόφραξη και του δικού μας συστήματος.