Ο νιπτήρας και η τουαλέτα είναι αντικείμενα που προσδίδουν μία καλή αίσθηση στο χώρο του μπάνιου. Ωστόσο, πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά και ο νιπτήρας ή η τουαλέτα να γρατζουνιστεί. Κανείς μας δεν το θέλει αλλά μάλλον θα το αντιμετωπίσουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας οπότε καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι.


   Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε τι είναι η πορσελάνη για να μπορούμε να την φτιάξουμε. Η πορσελάνη ανήκει στην κατηγορία των κεραμικών. Για να δημιουργηθεί η πορσελάνη, απλά εκτίθουν πηλό σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Μπορεί η αισθηση της να θυμίζει γυαλί αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι φτιαγμένη κυρίως από πηλό. Και οι γρατζουνιές μπορούν να φύγουν από τα κεραμικά αντικείμενα αν τρίψετε απαλά και συνεχόμενα.


Τώρα που γνωρίζουμε πως η αφαίρεση γρατζουνιών είναι εφικτή, ας πάμε να δούμε πως μπορούμε να καταφέρουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.


Ας ξεκινήσουμε με την τουαλέτα…


Πως να αφαιρέσω γρατζουνιές από την τουαλέτα;


Αφαίρεση γρατζουνιών με ελαφρόπετρα


Τι κάνει η ελαφρόπετρα; Ποια είναι τα οφέλη της; Πως μπορώ να την χρησιμοποιήσω στο μπάνιο;

  Η ελαφρόπετρα είναι είναι ηφαιστειακός βράχος με μυτερές, γυάλινες άκρες που μπορούν να αφαιρέσουν γρατζουνιές από κεραμικά όπως η πορσελάνη.

Διαδικασία
  Βρέξτε την ελαφρόπετρα για να μπορεί να γλιστράει στις επιφάνειες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μιας και αν τρίψετε με στεγνή ελαφρόπετρα μάλλον θα προσθέσετε γρατζουνιές αντι να αφαιρέσετε. Για να είστε σίγουροι, δοκιμάστε την σε ένα σημείο της τουαλέτας που δεν φαίνεται.
  Έπειτα, αρχίστε να τρίβετε τις γρατζουνιές κυκλικά. Θα πρέπει να βάλετε λίγο δύναμη αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε. Τρίψτε απαλά για μερικά λεπτά.
  Όταν έχετε τελειώσει με την ελαφρόπετρα, σκουπίστε την περιοχή με ένα υγρό πανί. Χρησιμοποιήστε ένα φακό για να είστε σίγουροι πως οι γρατζουνιές έχουν φύγει για τα καλά.

Αφαίρεση γρατζουνιών με λειαντική σκόνη

Λειαντική σκόνη: Τι είναι; Οφέλη και Tips

  Η λειαντική σκόνη είναι φτιαγμένη για αυτό ακριβώς το πράγμα. Ωστόσο, επειδή δεν την αγοράζουν πολλά νοικοκυριά, ίσως να μην την έχετε. Μην ανησυχείτε όμως. Οδοντόκρεμα ή μαγειρική σόδα θα κάνουν την ίδια καλή δουλειά.

Διαδικασία
Βρέξτε με καθαρό νερό ένα μη λειαντικό πανί.
Ρίξτε λίγη σκόνη πάνω στην γρατζουνιά, όχι στην πορσελάνη και αρχίστε να τρίβετε κυκλικά. Σίγουρα θα χρειαστεί να ξαναβρέξετε το πανί και να προσθέσετε κι’ άλλη σκόνη οπότε μην διστάσετε να το κάνετε.
Ξεπλύνετε με καθαρό νερό όταν έχουν φύγει οι γρατζουνιές.

Πως να αφαιρέσω γρατζουνιές από τον νιπτήρα;

Γρατζουνιές και Σημάδια Νιπτήρα: Πως να τα αντιμετωπίσω;


1.Ελαφρόπετρα

   Να τι πρέπει να ξέρετε για την ελαφρόπετρα: Όσο μικρότεροι είναι οι πόροι, τόσο καλύτερα θα αφαιρέσει τις γρατζουνιές από την τουαλέτα σας. Πριν την χρησιμοποιήσετε, βρέξτε την με ζεστό νερό και έπειτα ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τον νιπτήρα.

2.Μαγειρική σόδα

Tips με Μαγειρική Σόδα για το Μπάνιο και τις Γρατζουυνιές

  Για μικρές γρατζουνιές η καλύτερη επιλογή σας είναι η μαγειρική σόδα. Αφού έχετε καλύψει τις ρωγμές με μαγειρική σόδα, πάρτε ένα απαλό και νωπό πανί και αρχίστε να γυαλίζετε για μερικά λεπτά. Όταν οι γρατζουνιές έχουν εξαφανιστεί, ξεπλύνετε τις επιφάνειες με καυτό νερό.

3.Εμπορικά καθαριστικά

Υπάρχουν καθαριστικά που έχουν φτιαχτεί συγκεκριμένα για αυτή τη δουλειά και υπάρχουν γιατί δουλεύουν. Αυτή η καθαριστική επιλογή μπορεί να αφαιρέσει γρατζουνιές από πιάτα, την μπανιέρα/ντους αλλά και από τον νιπτήρα σας.

4.Κιτ επισκευής πορσελάνης

  Για σοβαρές γρατζουνιές στον νιπτήρα σας καλό θα ήταν να αγοράσετε ένα από αυτά τα κιτ. Αξίζουν το κόστος! Περιλαμβάνουν συνήθως ένα λειαντικό πανί για να τρίψετε τις γρατζουνιές και την γύρω επιφάνεια και ένα λούστρο για να γεμίσει την κατεστραμμένη περιοχή. 
Τέτοια κιτ θα βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με εργαλεία.


Ποιά μέθοδος είναι η καλύτερη;

  Παρόλο που όλες οι παραπάνω μέθοδοι δουλεύουν καλά, η αποτελεσματικοτητα τους εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς. Η μαγειρική σόδα, η ελαφρόπετρα και το καθαριστικό δουλεύουν καλύτερα για πιο μικρές γρατζουνιές ενώ το κιτ χρησιμοποιείται και είναι αποτελεσματικότερο σε πιο σοβαρές ζημιές.


Πως να προστατέψω τον νιπτήρα από γρατζουνιές;

Πως να προστατέψω από γρατζουνιές τον νιπτήρα, την λεκάνη και το μπάνιο της τουαλέτας;

  Ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε γρατζουνιές είναι να τις αποφύγετε εξ αρχής. Για νεροχύτες κουζίνας, επενδύστε σε ένα λαστιχένιο χαλί για να καλύψετε το κάτω μέρος. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία της επιφάνειας από την κατσαρόλα, το τηγάνι και τις έντονες γρατζουνιές των πιάτων.Χρησιμοποιήστε μη λειαντικά σφουγγάρια και καθαριστικά κατά τη διάρκεια του κανονικού σας καθαρισμού. Το υγρό πλυντηρίου πιάτων συνιστάται για νιπτήρες γιατί είναι απαλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ήδη επισκευασμένους χώρους.Τέλος, μην καθαρίζετε τους νεροχύτες πορσελάνης με ξύδι, καθώς η υψηλή οξύτητά του μπορεί να βλάψει την επιφάνεια του νεροχύτη.


Συμπέρασμα

  Αφού διαβάσατε αυτό το άρθρο είστε έτοιμοι να επισκευάσετε τις γρατζουνιές της τουαλέτας και του νιπτήρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα απλά βήματα που ανέφερα. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας το ενδεχόμενο αγοράς ενός νέου νιπτήρα ή μια νέας τουαλέτας. Ιδιαίτερα αν είναι πολύ παλιά, θα κάνετε και μία χάρη στον εαυτό σας.