Σώσε εως 90% στο χαρτί υγείας. Με την χρήση μπιντέ μπορείτε να μειώσετε το κόστος στο χαρτί υγείας εως και 90%. Το σύστημα μπιντέ PopoVrisaki μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα Ελληνικά μπάνια σε 5 μόλις λεπτά χωρίς τη βοήθεια υδραυλικού.
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιό είναι το πραγματικό κόστος χρήσης του χαρτιού υγείας. Από τα εκατομμύρια δέντρα που κόβονται ετησίως μέχρι τους χιλιάδες τόνους χημικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του. Στο παρακάτω κείμενο το PopoVrisaki ρίχνει φως στο πραγματικό κόστος του χαρτιού υγείας στο περιβάλλον και στις τσέπες μας.
Χαρτί Υγείας - Πόσα δέντρα θυσιάζονται ετησίως για την παραγωγή του;
Αυτό είναι ένα από τα πιο σοκαριστικά στατιστικά για την παραγωγή χαρτιού υγείας. Οι ερευνητές του National Geographic υπολογίζουν ότι περίπου 30.000 δέντρα κόβονται καθημερινά για την παραγωγή χαρτιού υγείας. Αν κάνει κάποιος τους υπολογισμούς καταλήγει στον τραγικό απολογισμό των 11 εκατομμυρίων δέντρων τα οποια θυσιάζονται κάθε χρόνο. Oι διαστάσεις του προβλήματος είναι τόσο τραγικές που η Greenpeace έκανε ολόκληρη καμπάνια επάνω σε αυτό με το σλόγκαν τετρακόσιες χιλιάδες δέντρα μπορούν να σωθούν κάθε χρόνο αν κάθε αμερικανική οικογένεια έπαιρνε ένα ρόλο ανακυκλωμένο Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι ένα δέντρο μεσαίων διαστάσεων παράγει αρκετό οξυγόνο για να κρατήσει ζωντανούς δύο ανθρώπους. Σε κάποιες δυτικές χώρες υπάρχουν αυστηροί νόμοι για την ανα-φύτευση των δέντρων ενώ σε κάποιες άλλες, όπως για παράδειγμα η Βραζιλία, οι νόμοι παραβλέπονται και ολόκληρα δάση εξαφανίζονται. Yπολογίζεται ότι περίπου 20% του Αμαζονίου έχει κοπεί τα τελευταία 40 χρόνια που είναι πολύ περισσότερο από όσο είχε κοπεί τα τελευταία 450 χρόνια όπου και άρχισε ο Ευρωπαϊκός αποικισμός. Αυτή η αποψίλωση έχει πολύ αρνητικά συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα μιας και ο Αμαζόνιος παράγει περίπου το 20% του οξυγόνου για όλο τον πλανήτη.
Χαρτί Υγείας - Τι χημικά χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του;
Tα χημικά που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του είναι πάρα πολύ επιβλαβή για το περιβάλλον. Ένας από τους βασικούς χημικούς καταλύτες που δίνει στο χαρτί υγείας το κατάλευκο χρώμα του, είναι η χλωρίνη. Αυτό γίνεται με μία διαδικασία που λέγεται bleaching και περιλαμβάνει τη χρήση διοξίνη χλωρίνης (Chlorine Dioxide) η οποία λευκαίνει και μαλακώνει τον πολτό χαρτιού προτού αυτό πιεστεί. Δυστυχώς αυτό το χημικό έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβές σε όλες τις μορφές ζωής, χλωρίδα και πανίδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται μία από τις χειρότερες και πιο επικίνδυνες συνθέσεις για το οικοσύστημα. Οι διοξίνες διαλύονται και ελευθερώνονται στο περιβάλλον όταν το χαρτί έρθει σε επαφή με νερό και έτσι καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και στο χώμα. Έτσι βρίσκουν το δρόμο τους στις τροφές και συνεπώς στο σώμα μας όπου και αποθηκεύονται σε λιπώδεις ιστούς. Kαταβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καρκίνος και γενετικές ανωμαλίες είναι κάποια από τα σοβαρά συμπτώματα τα οποία έχουν συνδεθεί με την έκθεση σε αυτά τα χημικά.
Χαρτί Υγείας - Πόση ενέργεια χρειάζεται για να παραχθεί;
Η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή του είναι τόσο μεγάλη που υπερβαίνει σε κατανάλωση την παραγωγή των μεγάλων Jeep τύπου Hummer, τα οποία επίσης είναι γνωστά για την υψηλή άντληση πόρων. Τα νούμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακά αν τα σκεφτεί κανείς. Όπως είπαμε παραπάνω ένας μέσος δυτικός χρησιμοποιεί περίπου 180 ρολά το χρόνο. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μόνο 1 δισεκατομμύριο από τα 7 δισεκατομμύρια του κόσμου έχουν πρόσβαση σε αυτή την πολυτέλεια, αυτό σημαίνει ότι περίπου 200 δισεκατομμύρια ρολά παράγονται κάθε χρόνο. Η κατανάλωση ενέργειας δεν τελειώνει με την παραγωγή τους μιας και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ενέργεια που καταναλώνεται για να μεταφερθούν από τον τόπο κατασκευής τους μέχρι τα σούπερ μάρκετ όπου και φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών. Λόγω της καθημερινής καταναλώσης αλλά και του μεγάλου όγκου που καταλαμβάνουν, χιλιάδες φορτηγά κάθε μέρα μεταφέρουν χαρτιά υγείας ανά τον κόσμο καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας αλλά και μολύνοντας το περιβάλλον.
Χαρτί Υγείας - Πόσο νερό καταναλώνεται για την παραγωγή του;
Ένα άλλο τρομακτικό στατιστικό είναι αυτό της κατανάλωσης νερού κατά την παραγωγή του. Η βιομηχανική παραγωγή όλων των ειδών χαρτικών καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού αλλά το χαρτί που ορίζεται για την τουαλέτα μας είναι ίσως το πιο καταναλωτικό. Ο λόγος είναι αισθητικός μιας και κανένας μας δεν θα αγόραζε χαρτί υγείας που έχει οποιοδήποτε άλλο χρώμα πέρα από λευκό. Συνδυάζουμε υποσυνείδητα αυτό το χρώμα με την καθαριότητα έτσι όσο πιο λευκό είναι το χαρτί τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να το αγοράσουμε για αυτή τη δουλειά. Οι βιομηχανίες παραγωγής πρόθυμες να μας εξυπηρετήσουν κάνουν τα πάντα έτσι ώστε το χαρτί που παράγουν να είναι όσο γίνεται πιο λευκό. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται χρήση μεγάλης ποσότητας νερού που βοηθά να φύγουν όλες οι ακαθαρσίες που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία του πολτού.
Χαρτί Υγείας - Οικονομικό;
Το κόστος του χαρτιού υγείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το αν είναι οικονομικό χαρτί υγείας ή υψηλότερης ποιότητας. Το υψηλότερης ποιότητας είναι συνήθως διπλός σε πάχος, έχει περισσότερα κομμάτια χαρτί, είναι μαλακό στην αφή, είναι εμπλουτισμένο με αρώματα και σε κάποιες περιπτώσεις είναι τυπωμένο με λεφτά ή άλλες ευχάριστες παραστάσεις. O μέσος όρος κόστους κυμαίνεται γύρω στα €60 cents ανά ρόλο. Aυτό σημαίνει ότι αν ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί περίπου 1 ρολό ανά δύο μέρες χρειάζεται περίπου 180 ρολά το χρόνο τα οποία κοστίζουν περίπου 100 ευρώ ανά άτομο ανά έτος. Συνεπώς το κόστος αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο όσο τα μέλη μιας οικογένειας πληθαίνουν. Τέλος είναι σωστό να αναφέρουμε ότι το χαρτί είναι βασικός εξοπλισμός για χώρους εστίασης όπως καφετέριες, μπαρ και ξενοδοχεία που αν και χρησιμοποιούν χαρτί υγείας επαγγελματικό, το κόστος παραμένει υψηλό λόγω της υψηλής χρήσης.
Χαρτί Υγείας - Οικολογικό ή ανακυκλωμένο
Δυστυχώς τα οικολογικά ή ανακυκλωμένα χαρτία είναι πολύ ακριβότερα από αυτά που φτιάχνονται από πολτό χαρτιού από δέντρα γι'αυτό και χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο από τα συμβατικά. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η διαδικασία ανακύκλωσης ή και ανα-παραγωγής είναι πάρα πολύ ακριβή. Μικρές ποσότητες πλαστικών χρωμάτων και άλλων χημικών που χρησιμοποιούνται σαν περιτυλίγματα κάνουν τη διαλογή χρησιμοποιημένου χαρτιού πολύ δύσκολη. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα υπολογίζεται ότι περίπου 50 δισεκατομμύρια χάρτινα κύπελλα καφέ χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο. Πάνω από το 95% από αυτά ΔΕΝ ανακυκλώνονται, Ο λόγος είναι ότι για να μπορέσει το χαρτί να κρατήσει το υγρό ρόφημα έχει εμπλουτιστεί με ένα ειδικό πλαστικό το οποίο δεν μπορεί να διαλυθεί εύκολα έτσι ώστε να ξαναπάρουμε πίσω το χαρτί για δεύτερη χρήση. Έτσι δισεκατομμύρια χάρτινα κύπελλα καταλήγουν σε χωματερές και νέα δέντρα κόβονται για να φτιαχτούν καινούργια. Αυτό και άλλα πολλά τέτοια παραδείγματα κάνουν την επεξεργασία και ανακύκλωση του χαρτιού πάρα πολύ ακριβή ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας όσα είπαμε παραπάνω για τη μεγάλη ζήτηση σε κατάλευκο χαρτί για αυτή τη χρήση. Γι'αυτό τα μόνα χαρτιά που ανακυκλώνονται επιτυχώς είναι αυτά χαμηλότερης ποιότητας (συνήθως χρώματος καφέ) πού χρησιμοποιούνται για κούτες και σαν χαρτοκιβώτια.
H χρήση μπιντέ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση χαρτιού υγείας εως και 90% μιας και χρησιμοποιείται μόνο για το σκούπισμα της επίμαχης περιοχής μετά τη χρήση τουαλέτας. Το σύστημα μπιντέ PopoVrisaki μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα Ελληνικά μπάνια σε 5 μόλις λεπτά χωρίς τη βοήθεια υδραυλικού. Ανήκει στα μοντέρνα αξεσουάρ μπάνιου που δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα ανακαινίσης μπάνιου.