Το καζανάκι της τουαλέτας αποτελεί πολύ συχνά πρόβλημα. Επειδή δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τουαλέτα, κάθε φορά που χαλάει καλούμε υδραυλικό το γρηγορότερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη χρημάτων. Γιατί όμως είναι σπατάλη; Γιατί τα περισσότερα προβλήματα που εμφανίζει η τουαλέτα μπορούν να φτιαχτούν και από εμάς του ίδιους.


  Η παρουσία υδραυλικού δεν είναι πάντα απαραίτητη ωστόσο αν το πρόβλημα είναι σοβαρό ή αν δεν υπάρχει χρόνος να το φτιάξουμε μόνοι μας τότε ναι η παρουσία ειδικού χρειάζεται.


  Πριν όμως δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε το καζανάκι της τουαλέτας πρέπει να καταλάβουμε πως λειτουργεί το καζανάκι. Για αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιήσουμε μία εικόνα αλλά και κείμενο!


Καζανάκι μηχανισμός

Ποιος είναι ο μηχανισμός για το καζανάκι; Πως μπορώ να το επιδιοθώσω μόνος μου; Τι συμβάνει όταν τρέχει το καζανάκι;


  Η λειτουργία του είναι να κρατάει μία ποσότητα νερού μέχρι να το τραβήξουμε. Όταν γίνει αυτό το νερό, κατεβαίνει από μία τρύπα και περνάει από το καζανάκι στην τουαλέτα όπου και κάνει την δουλειά του. 

  Για να λειτουργήσει χρειάζεται 2 σημαντικούς παράγοντες: το καζανάκι, το οποίο ρίχνει το νερό στην τουαλέτα και το φλοτέρ, το οποίο ξαναγεμίζει το καζανάκι με νερό όταν αυτό τελειώσει.

  Το φλοτέρ δουλεύει αυτόματα. Όταν το νερό πέσει στην τουαλέτα τότε το φλοτερ έχει ήδη αρχίσει να ξαναγεμίζει την “δεξαμενή” και σταματάει όταν η επιφάνεια του νερού φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Υπάρχουν πολλά είδη φλοτερ αλλά το πιο συνηθισμένο είναι το φλοτερ καζανάκι με φούσκα.

  Τώρα που γνωρίζουμε πάνω κάτω πως λειτουργεί το καζανάκι ας δούμε πως μπορούμε να λύσουμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζει μία τουαλέτα!


Αλλαγή φλοτερ

Αλλαγή Φλότερ: Πως να αλλάξω μόνος μου το φλότερ;


  Ο μηχανισμός είναι πολύ απλός και όπου απαιτούνται προσαρμογές στη στάθμη του νερού, απλά τραβάτε τον μοχλό προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να αλλάξει το σημείο στο οποίο η μπάλα κλείνει την παροχή νερού.

  Για παράδειγμα όταν τελειώνει το καζανάκι αλλά το νερό συνεχίζει να τρέχει τότε πρέπει να ξέρουμε ότι η στάθμη του νερού στη δεξαμενή είναι πολύ υψηλή. Με το να τραβήξετε κάτω το μοχλό του φλοτερ, το νερό θα αρχίσει να κατεβαίνει μέχρι να φτάσει στην κατάλληλη στάθμη.Αν αυτό δεν δουλέψει τότε ίσως να είναι ώρα να αλλάξετε το φλοτερ σας.
 
  Τα παλιάς σχεδίασης φλοτερ εμφανίζουν πολύ συχνά προβλήματα οπότε το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να το αντικαταστήσετε με ένα πιο μοντέρνο.

Όσον αφορά την διαδικασία αλλαγής ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
  • Κλείστε το νερό και αδειάστε την δεξαμενή
  • Αφαιρέστε το υπάρχον φλοτερ
  • Ετοιμάστε το νεο
  • Εγκαταστήστε το νεο φλοτερ
  • Συνδέστε το και κάντε προσαρμογές

Μάθετε περισσότερα για το φλότερ και την αλλαγή του εδώ.


Το καζανάκι τρέχει

Τρέχει το καζανάκι: Τι να κάνω;


  Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζει μια τουαλέτα είναι ότι “τρέχει” το καζανάκι. Αυτό το πρόβλημα είναι αρκετά εύκολο να φτιαχτεί και σίγουρα μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας. 


  Οφείλεται σε 2 λόγους: Το πτερύγιο δεν τοποθετείται σωστά στο άνοιγμα της βαλβίδας έκπλυσης ή γιατί η στάθμη του νερού στην δεξαμενή είναι πιο πάνω από ότι θα έπρεπε. Και με τα 2 προβλήματα οι λύσεις είναι πολύ απλές.


  Όλες οι βαλβίδες γεμίσματος έχουν μεθόδους για να προσαρμόσετε την στάθμη του νερού και τα πτερύγια είναι επίσης πολύ εύκολο να τα προσαρμόσετε αλλά και να τα αλλάξετε.


Η τουαλετα στάζει εξωτερικά

Διαρροή Νερού στην τουαλέτα από το καζανάκι: Λύση στο Πρόβλημα


  Ενώ τα περισσότερα προβλήματα συμβαίνουν εσωτερικά, υπάρχει ένα που θα εκδηλωθεί και εξωτερικά. Ελάχιστα νερά κατά την περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε. Ωστόσο αν τα νερά αυξηθούν τότε μάλλον έχετε πρόβλημα.

  Πριν έρθετε σε επαφή με αυτά τα νερά να σας ενημερώσω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι βρώμικα οπότε σίγουρα αποφύγετε το. Επίσης, το καλύτερο θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε αυτή την τουαλέτα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

  Συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω προβλημάτων με την σφράγιση της τουαλέτας στο πάτωμα. Δεν στέκεται καλά. Για να το φτιάξετε θα πρέπει να αφαιρέσετε την τουαλέτα και να αντικαταστήσετε την λεγόμενη “εμμανουέλα” το λάστιχο δηλαδή που σφραγίζει την τουαλέτα. Ναι το ξέρω, ακούγεται περιπλοκο και δύσκολο αλλά δεν είναι όσο δύσκολο όσο ακούγεται.

  Ίσως χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου δεύτερου ατόμου για την μετακίνηση της τουαλέτας. Σε περίπτωση που φοβάστε και πιστεύετε ότι δεν θα τα καταφέρετε καλό θα ήταν να καλέσετε έναν ειδικό.

Όσον αφορά την διαδικασία:
  • Αγοράστε καινούργια εμμανουέλα
  • Αποσυνδέστε την τουαλέτα
  • Βγάλτε την τουαλέτα
  • Απομακρύνετε την παλιά εμμανουέλα
  • Βάλτε την καινούργια
  • Βάλτε πίσω την τουαλέτα
  • Συνδέστε την γραμμή νερού

Μάθετε περισσότερα για την διαρροή νερού στην τουαλέτα εδώ.


Συμπέρασμα

  Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα μπορείτε να λύσετε σχεδόν κάθε πρόβλημα που εμφανίζει η τουαλέτα μόνοι σας. Ωστόσο δεν ξεχνάμε πως σε περίπτωση που το πρόβλημα φαίνεται σοβαρό ή δεν έχουμε χρόνο για να το φτιάξουμε μόνοι μας, καλούμε έναν ειδικό!